Spiralja – Transkriptimi i videos

Botët e Brendshme, Botët e Jashtme

Pjesa 2, Spiralja

Filozofi Pitagorian Platoni la të kuptohet se në mënyrë enigmatike ka pasur një çelës të artë që unifikohej me të gjitha misteret e universit Është ky çelës i artë që na bën të rikthehemi herë pas here gjatë eksplorimit tonë.
Ky çelës i artë është inteligjenca e Logosit, burimi i tingullit të lashtë OM.
Mund të thuhet se është mendja e Zotit.
Për shkak të kufizimit nga shqisat tona ne vëzhgojmë vetëm pjesën e jashtme të manifestimit të ligjësive të fshehura për shqisat tona të ngjashmëris.
Burimi i kësaj simetrie hynore ështe misteri i madh i ekzistencës tonë.
Shumë nga figurat historike të mendimit si Pitagora, Kepler Leonardo da Vinçi, Tesla dhe Ajnshtajni kanë shkuar në pragun e këtij misteri.
Ajnshtani ka thënë se , “gjëja më e bukur që mund të përjetojmë është misteri.
Është burimi i gjithë artit dhe shkencës së vërtetë.
Për të ky ishte një emocion i huaj, kush nuk ndalet nuk mund të qëndroj i hutuar nga frika është po aq i mirë edhe i vdekur, teksa sytë e tij janë të mbyllura.
Ne jemi si një fëmijë i vogël në hyrje të një biblioteke të madhe të mbushur me libra në gjuhë të ndryshme.
Fëmija e di se dikush i ka shkruar këto libra.
Por nuk e di se kush.
Nuk kupton se në çfarë gjuhe janë shkruar.
Fëmija dyshon në rendin misterioze të librave por nuk e di se çfarë është ky rend.
Për mua ky është qëndrimi më i madh intelektual që njerzit kanë ndaj Zotit.
Ne shohim një univers te mirë organizuar që në një formë të mrekullueshme i bindet ligjeve të caktuara.
Mendja jonë e kufizuar nuk mund ta kuptojë forcën misterioze që lëviz yjet.
Çdo shkencëtar që shikon thellë në univers dhe çdo mistik që shikon thellë brënda vetes së tij, përfundimisht ballafaqohen me të njëjtën gjë: Më Spiralen e lashtë.
Mijëra vjete para krijimit të observatorit të lashtë të Stonehenge, spiralja ishte një simbol mbizotërues në Tokë.
Spiralet e lashta mund të gjenden në të gjitha pjesët e globit.
Mijëra spirale të lashta si këto mund të gjenden në të gjithë Evropën, Amerikën e Veriut, Meksik, Utah, Australi, Kinë, Rusi.
Pothuajse në çdo kulturë indigjene të Tokës.
Spiralet e lashta simbolizojnë rritjen, zgjerimin dhe energjinë kozmike të mishëruar brenda diellit dhe qiellit.
Forma e spirales pasqyron makrokozmosin e universit që shpaloset.
Në traditat e lashta , spiralja ishte burimi energjik i Nënës së lashtë.
Spiralet neolitike në Norvegji, Irlandë datojnë rreth pesë mijë vjeçare.
Ato janë pesëqind vjet më të vjetër se Piramida e Madhe e Gizës dhe ato janë po aq enigmatike për vëzhguesit modernë.
Spiralja shkon prapa në një kohë në histori kur njerëzit ishin më shumë te lidhur me Tokën dhe me ciklet natyrës.
Një kohë kur njerëzit ishin më pak të identifikuar me mendimet.
Spiralja është ajo që ne e perceptojmë ne si rrotullimi i universit.
Prana, ose forcë krijuese, vërshon në Akasha një vazhdimësi të formave solide.
Gjetur në të gjitha nivelet ndërmjet makrokozmosit dhe mikrokozmosit nga galaksitë në formë spiraleje tek sistemet e motit, në ujin që rreth tek rubineti, tek ADN-ja jonë, si dhe tek eksperienca e drejtpërdrejtë e energjis tonë .
Spiralja e Lashtë nuk është një ide, por është më shumë se kaq, ajo bën të mundur kushtet që të ekzistojë një ide.
Lloje të ndryshme të spirales dhe helikave gjënden në të gjitha format e natyrës.
Kërmijtë.
Koralet e detit.
Rrjetat e merimangave.
Fosilet.
Në bishtat e kuajve të detit.
dhe tek molusqet.
Shumë forma të spirales që shfaqen në natyrë janë të dukshme dhe si logaritme ose spirale në rritje.
Nëse largoheni nga qëndra spiralia merr eksponeciale më të mëdha.
Ashtu si bulzat e ujit që bashkohen me njëra-tjetrën, në mënyrë logaritmike dhe spiralja është e ngjashme me të, ose si hologramet që kanë karakteristika me secilën pjesë të tij që reflekton në tërësi.
2400 vjet më parë në Greqinë e lashtë, Platoni konsiderohej si vazhduesi i porporcionit gjeometrik që është lidhja më e thellë me kozmosin.
Raporti i Artë ose porpocioni Hyjnor ishte sekreti më i madh i natyrës.
Raporti i Artë mund të shprehet si raporti i A + B me A është i njëjtë me raportin A deri në B.
Për Platonin, shpirti i botës lidhet së bashku në një rezonancë harmonike.
I njëjti model i pentagramit që ekziston tek yjet e detit, ose në një fetë bamjeje mund të shihet rruga që planeti Venus bën në qiell për një periudhë tetë vjeçare.
Bota e kuptueshme e formave më sipër dhe bota e dukshme e materialeve objekteve më poshtë, nëpërmjet këtij parimi të ngjashmërisë gjeometrike.
Nga format e vetë krijuara të spirales tek brokoli deri në krahët e galaktikave, spiralet logaritmike janë të kudogjendura dhe janë modele akretipike.
Galaktika jonë Rruga e Qumshtit ka krahë në formë siprale të cilat janë logaritmikisht spirale me 12 gradë lartësi.
Sa më e madhe është fusha e Spirales , aq më e fortë është kthesa e saj.
Në video ju po shikoni një filizë që po rritet dhe ju dëshmoni në kercimin e spirales së jetës.
Një spirale e Artë është një spirale që rritet në mënyrë logaritmike nga faktori i një Raporti të Artë.
Raporti i Artë është një marrëdhënie e veçantë matematikore që shfaqet gjithnjë në natyrë.
Modeli që po shohim ndjek atë që quhet Seria e Fibonaçit ose sekuenca e Fibonaçit.
Seri Fibonaçi shpaloset në mënyrë që secili numër është shuma e dy numrave të mëparshëm.
Matematikani dhe astronomi gjerman Kepler zbuloi ngjashmërinë e modelevë të spirales janë të dukshme në mënyrën se si gjethet janë rregulluar në rritjen e bimëve.
Ose në organizimin e petaleve të luleve.
Leonardo da Vinçi vërejti se ndarja e gjetheve shpesh ishte në formë spirale.
Këto modele quhen modelet “phyllotaxis” ose modelet e vendosjes së fletës.
Marrdhënjet Phyllotaxis mund të shihen në vetë-organizimin e tyre Nukleotide të ADN-së dhe në çdo gjë nga pemët familjare të riprodhimit të lepujve, në boçet e pishave, kaktuset, në flokët e dëborës dhe në organizmat e thjeshtë të një diatome.
Diatomet janë një nga llojet më të zakonshme të fitoplanktonit; organizma me qeliza të vetme që ofrojnë ushqim për lloje të panumërta speciesh në të gjithë zinxhirin ushqimor.
Sa matematikë ju duhet të dini të jeni një luledielli apo një bletë? Natyra nuk konsultohet me departamentin e fizikës për të rritur brokolin.
Strukturimi në natyrë ndodh automatikisht.
Shkencëtarët në fushën e nanoteknologjisë përdorin termin vetë-mbledhje për të përshkruar mënyrën e formimit të komplekseve të tilla si në fazën fillestare gjashtëkëndore të formimit të ADN-së.
Në inxhinieri nanoteknologjike, nanotubet e karbonit përbëhen nga një aranzhim i ngjashëm i materialeve.
Natyra e bën këtë lloj gjeometrie vazhdimisht pa pushim.
Automatikisht.
Pa llogaritje.
Natyra është e saktë dhe jashtëzakonisht efikase.
Sipas arkitektit të famshëm dhe autorit Buckminster Fuller, këto modele janë një funksion i hapësirës kohore.
ADN-ja dhe ojet e bletës kanë të njëtën formë për të njëjtën arsye.
Kjo është forma më efikase për të parë energjinë në format më të vogla.
Hapësira vetë ka formën e tillë që lejon vetëm konfiguracione të caktuara për materien, gjithmonë në mungesë të asaj që është më e përshtatshme për të.
Këto modele janë mënyra më e fortë dhe më efikase për të ndërtuar struktura arkitekturore siç janë kupat gjeodezike.
Modelet logaritmike spirale lejojnë ekspozimin maksimal të bimëve ndaj insekteve për pllenim, ekspozimi maksimal ndaj dritës së diellit dhe shiut dhe u lejohet që në mënyrë efikase që uji të drejt rrënjëve të tyre.
Zogjtë grabitqarë përdorin modelin logaritmik të spirales për tu ushqyer.
Fluturimi në formën e spirales është mënyra me ë mirë që përdorin zogjtë për të gjuajtur.
Aftësia e një personi për të parë spiralin e jetës duke kërcyer në Akasha në formë materiale është e lidhur me aftësinë e dikujt për të parë bukurinë dhe simetrikën në natyrë.
Poeti William Blake tha, “universi hapet si lule nga qendra e Tokës, në përjetësi.
Ai zgjerohet nga yjet drejt guackave të detit dhe atje ajo plotëson përjetësinë përsëri brenda dhe jashtë.
” Studimi i modeleve në natyrë nuk është diçka që është shumë familjare në perëndim, por në Kinën e Lashtë kjo shkencë njihet si “Li”.
Li pasqyron rendin dhe modelin në natyrë.
Por kjo nuk është një model i menduar si diçka statike, të ngrirë ose të pandryshueshme, si një mozaik.
Është model dinamik siç mishërohet në të gjitha gjallesat.
Arteriet e gjetheve, shenjat e breshkës dhe modelet e venave në gurë janë të gjitha shprehji të natyrës gjuhë sekrete dhe art.
Labirinti është një nga shumë modelet e shkencës Li.
Ajo gjendet në strukturat e koraleve, në kërpudhat morel, lakra, dhe në trurin e njerëzve.
Modeli i qelizave është një tjetër model i zakonshëm në natyrë.
Ka një numër të ndryshëm në strukturën e celulave por të gjithë kanë një renditje të ngjashme të përcaktuar nga qëllimi dhe funksioni i tyre.
Është e lehtë për t’u hipnotizuar me shfaqjen e vazhdueshme të formave, por ajo që është më interesante janë format e caktuara arketipike që duken të strukturara nga vetë natyra.
Modeli bronkial është një tjetër model Li ose model arketipik që është e dukshme në të gjitha nivelet dhe në të gjitha shkallët e saj.